сряда, 1 август 2007 г.

Сравнителна графика за плоския данък


Това е сравнителна графика между прогресивното подоходно облагане, което е в сила от 1.01.2007г. и плоското 10%-тно облагане, предложено да влезе в сила от 1.01.2008г.
Ясно се вижда че по-малък ДОД ще плащат лицата с облагаем доход над 375 лв. месечно, докато тия с под 375 лв. месечно ще плащат по-голям ДОД
Напомням че на 29.07.2007г., на оперативно заседание на правителството в резиденция „Евксиноград”, лидерите на управляващата коалиция Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган и политическите ръководства на БСП, НДСВ и ДПС
решиха че доходите на физическите лица ще се облагат с плосък данък от 10% през 2008 г.

Според сега действащия Закон за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) облагането се извършва по следната таблица:

5 коментара:

Анонимен каза...

Не бива да се пропуска ефектът от 3% намаление на осигурителните вноски - при това 3% от брутната заплата, която винаги е по-голяма от облагаемия доход.

mapto каза...

Един от ефектите на плоския данък трябва да бъде хората да бъдат стимулирани да се борят за повишение на заплатите си. Колкото и далечно да звучи това, те трябва да осъзнаят, че това зависи основно от повишаване на производителността им. От своя страна повишената производителност не е непременно свързана с повече работа, а може и да е с по-интелигентно вършене на работа. Ние си имаме поговорката: "Накарай мързеливия да работи, за да те научи на акъл."

Peter каза...

Георги,
тогава да не пропускаме ефектът и от предваганото премахване на признатите разходи за някои професии.

Анонимен каза...

Има разлика в мащабите. Намалението на осигуровките е в размер на стотици милиони левове и засяга 3 милиона човека. Признатите разходи са няколко милиона лева и засягат десетки пъти по-малко хора.

Иначе, разбира се, добре е нищо да не се пропуска.

Анонимен каза...

Та, като няма да пропускаме, хубаво или да покажете продължението на графиката до 1400-2000лв (сега е до 600) или да промените заглавието - не 20,22 и 24%, а 20 и 22%. Защото точно това сте показали.