понеделник, 30 юли 2007 г.

Ясен Ненков

Ясен Ненков е виден член на ВМРО-Варна от 10 години. Роден е през 1969 г., зодия Стрелец. Завършва механотехникума във Варна, а после и художествения факултет във Велико Търново. Рисува от малък. Той е човекът-паяк, изрисувал жилищните блоков на Каварна с образи на рок звезди. Редовен участник в биеналето на графиката. Освен с рисуването Ясен е прочут и като ръководител на групата за исторически възстановки „Чигот”. 16-те каскадьори се занимават с възстановка на облекло и въоръжение от периода на Второто българско царство (12-15 век),с историческа фехтовка и с изнасяне на средновековни представления. Участват в късометражни филми и скечове, откриват градски чествания.
Почитател е на звездите, които рисува и редовно е на концертите и в Каварна. Прави исторически възстановки, за да напомня за величието на нацията ни. Носи на врата си копие на седмолъчната розета на старите българи от 8 – 9 век, която е изработил сам.


- Как стана така, че кметът на Каварна Цонко Цонев Ви избра да нарисувате големите сгради в столицата на рока? *
- Идеята е негова. Първият портрет, който направих, беше на Рони Джеймс Дио. Кметът остана доволен от образа върху 8-етажния блок. Вижда се още при влизането в града откъм Варна. Така ми се отвори възможност да направя и Иън Гилън. Изображенията са с големина 7х8 метра.

- Нямаше ли възмутени собственици на сградите, върху които рисувате?
- Не, кметът се беше разбрал предварително с хората и никой не е бил против.

- Как се предвижвате с четките на такава височина?
- Има автовишки със специален кош, на който съм качен.

- Кои други певци сте изобразили?
- Към края на миналото лято получих предложение да рисувам Били Айдъл. Всички тези звезди бяха идвали вече в Каварна. Идеята е всеки, който се е изявил да остави своя образ върху стените на града. В момента са готови 6 калкана. На Глен Хюз и на Дейвид Ковърдейл са с размери 6 х 4 метра. Последното, което правих беше Наско от Б.Т.Р. Така ще има и наши звезди. Желанието беше да изрисувам поне един българин. Той е 9 х 10 метра и е на първия блок към Българево. Другите два техни портрета са точно в центъра. Глен Хюз е до читалището, а Дейвид Ковърдейл е на една частна сграда отстрани.


- Колко време вече се занимавате с този проект?
- Всичко това продължава от началото на м.г. до сега. Когато сградата е готова за саниране, ми се обаждат. Надявам се на още поръчки. Г-н Цонев спомена за портрет на Робърт Плант. Скоро започвам с портрета на Кембъла.

- Колко дни Ви отнема една картина?
- Зависи колко е голяма. Повече от две-три седмици понякога. Зависим съм от метеорологичните условия, защото работя на открито. Спирам само когато вали.

- Изпълнителите знаят ли, че образите им са по стените?
- Знаят. Виждали са ги, има официални откривания. За Наско от Б.Т.Р. го гласиха като изненада, но за останалите май искаха разрешението им.

- Как се подготвя стената за съответния портрет?
- Слагат се замаска, изолиращи материали, отгоре има влагопопиваща мрежа. Накрая се прави фина замазка, боядисва се с бяло и се рисува.

-Кога се породи интересът Ви към българската история и автентичните възтановки?
- Още от малък се интересувам. Чета история, събирам материали.

- Защо решихте да реализирате средновековна България от 12 до 15 век заедно с група „Чигот”?
- Това е била най мощната държава в Европа. Съдбите на Европа се решавали в Търново. Отделно това, което правим, има някакъв образователен ефект. Едно е да се прочете в историята, друго е да се види на живо. Трябва да се съхрани самата традиция, да се покаже, че сме били велика държава. Българският дух трябва да се стреми към великото. Според мен България има нужда от ново възраждане и всеки трябва да се стреми към него.

- Какво трябва да е новото възраждане?
- Да се опитаме да осъзнаем стойността си, че не сме по-калпави от другите, а в някои отношения дори ги превъзхождаме по възможности и талант. Да осмислим това, което е било и да въведем ценностите в съвременните условия.

- Как може българинът да се вземе в ръце, вместо да се жалва от съдбата си? Как да възроди традицията?
-Нещата са сложни. Много хора са песимисти и има защо. Българинът трябва да открие своите заложби и да ги развива. Ние наистина сме кадърна нация. Начинът, по който ни третират, подигравателното отношение убива идеята и самото развитие на човек. Всеки, който постигне нещо, с което да стане известен, той го прави за самата държава.

- Масовите протести и недоволство ли са начин да се постигне нещо?
-И това е начин, но той не е провокиран от самите хора, а от различни политически сили, които имат изгода и използват протестиращите като пионки в своите игри. Това е грубо и нагло. Най-голямата реакция на народа и показател за отношението му бяха изборите. В другите държави такива избори биха били невалидни.

- Трябва ли да останем в България, за да я спасим, или да я напуснем, за да оцелеем поединично?
- Ако мислим обществено и отговорно, трябва да останем, но отделният човек мисли първо за себе си. Ако не намери в България това, което търси, нормално е да замина за чужбина с целия риск, който поема.

- Народът ни им ли мисия? Може ли да даде нещо на другите страни?
-Това само нашето развитие и другите страни могат да покажат. Дали сме с някаква мисия, или не, важното е да имаме свои ценности и култура, така че да ни уважават и другите. Културата извисява една нация. Нужно ние меценатство- да се отделят средства за култура, архитектура, изобразително изкуство.

- Вашето виждане за създаването на българската държава?
-Мисля, че официалната версия не е точна. Външна намеса е объркала данните. За съществуването на българи се говори още в индийските епоси. Това въпрос на голямо историческо проучване.

- С право ли са били прогонени богомилите?
- Не.

- Какво послание бихте отправили към сънародниците си от гледна точка на човек, който познава и пресъздава миналото?
- Да преоткрият себе си и да се чувстват достатъчно горди, че са българи.
----------------------------
*Пълното интервю е публикувано във вестник Черно Море

Защо няма плоск данък в Западна Европа?

Имаме новина:

От 2008 г. всички доходи ще се облагат с 10% данък.
Необлагаем минимум няма да има.

И това се въвежда от "левия" министър на икономиката Петър Димитров.



Аргументите ЗА са ясни:

10% ДОД са си по малко от 20%,22% и 24%, а всяко намаляне на данъците си е положително.
Ето примерно и една публикация на Проф. Ричард Епщайн: В защита на плоския данък
Достатъчно много аргументи са дадени от ИПИ в бюлетина за ниски данъци.

Ясно е също че плоският данък ще ощети хората с доходи между 200 и 350 лв., поради което щели да се увеличат заплатите на заетите в бюджетния сектор...

Все пак въпроса който ме вълнува е :

Защо, след като е толкова хубав, плоския данък не е въведен в Западна Европа?

















Географска карта на страните с плосък данък ( все още без България ;) )
Картата е взета от Блогът за икономика