вторник, 31 юли 2007 г.

Натура 2000 & Google map

Една практична идея за граждански контрол.

На сайта Натура 2000 България има сравнително добър картен материал.

Търсенето на дадена, интересуваща ни защитена зона може да става и по т.н. географското разположение на зоната върху картата на България.



Достатъчно е в сайта на Натура 2000 България да кликнете върху името на зоната. Примерно, за зоната "Побитите камъни" край Варна се получава това:



Проблемът е че по-детайлната информация в сайта е само в табличен вид.
Тогава на помощ извикваме Google map и след съответното позициониране и мащабиране намираме примерно следната сателитна снимка от зоната "Побитите камъни".



Полезното тук е че тия сателитни снимки са сравнително стари. От преди няколко години. Т.е. на тях няма от новите стоежи. Обаче природните обекти са там.

Та, какво бихте направили ако разхождайки се край някой природен обект забележите някакъв строителен обект, но все пак се колебаете дали строителния обект е в забранената зана?

Ето един сравнително лесен алгоритъм:
  • Заснемате или запомняте някой забележим от сателит природен обект наоколо. Минимум с размерите на лека кола.
  • Намирате го на сателитните снимки от Google map и по природния обект определяте евентуалното място на строителния обект.
  • Чрез сравняване на определеното място с картите и таблиците от сайта Натура 2000 България разбирате дали строителния обект е или не е в забранена зона.
  • Ако е в забранена зона публикувате или давате на някой да публикува.

Успех ;)

Животът ни е такъв, какъвто си го направим!